8 stykker fakta om LED

Hvorfor forhandler vi LED-skilte?

Undersøgelser viser, at vi forbrugere lægger vægt på 3 parametre, når vi vælger lyskilder:

  • Pris
  • Levetid
  • Miljøhensyn

Derudover er LED lys ikke sårbart overfor f.eks. vibrationer og stød.

(Kilde: https://efkm.dk/media/7564/faktaark_led.pdf)

Det er den samme tendens, vi oplever, hos de virksomheder vi samarbejder med. Og derfor har vi anlagt mere og mere af vores forretning på netop LED-teknologi.

Eftersom vi er forhandlere af produkter, der nyder godt af de mange fordele, LED bringer med sig, ser vi det som yderst relevant at forfatte et indlæg om LED. 

Herunder vil du derfor kunne finde 8 stykker interessante fakta om LED.

Rød, grøn og blå LED lys i rækker, hvor finger bladrer igennem dem

Hvad er LED?

LED står for Light Emitting Diode, hvilket oversættes frit til dansk som lysdiode.

LED-lys har den store fordel, at det udnytter energien langt bedre end f.eks. klassiske glødepærer. Glødepærer bruger nemlig kun 10% af den brugte energi på at frembringe lys, mens 90% egentlig bare er spildprodukt, der genererer varme.

Årsagen hertil kan beskrives meget kort: Når en LED-pære lyser, omdannes elektrisk energi direkte til lysenergi. Når LED-lys generes via en elektronisk komponent, sker der nemlig det, at lyset kun indeholder de synlige dele af lysspektret.

Årsagen til glødepærens lys skyldes derimod, at glødetråden varmes op af den elektrisk energi. Dermed produceres der en masse unødvendig varme.

Hvis du har både LED-pærer og glødepærer derhjemme, vil du sandsynligvis også have lært, at du fint kan holde om en LED-pære, når den har været tændt et godt stykke tid – mens du skal passe på ikke at brænde dig, hvis du vil gøre det samme med en glødepære. 

Holder LED pære oppe i luften

Varme og kolde LED-farver: Hvad er bedst i hvilken sammenhæng?

LED-lys har forskellige farvevariationer, der har hver sin fordel i forskellige situationer. Farvetemperaturen måles i kelvin (hvis skala går fra 0-10.000) og kan inddeles i varm, neutral og kold.

Varme farver findes typisk mellem 2700-3300 kelvin, neutrale farver siger man typisk er mellem 3300-4000, mens alt over 4.000 er kølige farver. Varme farver er bedst til at slappe af i og er altså gode til aktiviteter om aftenen, mens kolde farver er bedst til at stimulere koncentrationen, da det simulerer dagslyset bedst muligt.

Ofte vil man se varme farver i boliger, hoteller og restauranter, mens neutrale farver mest bruges til udstillinger og showrooms, og kolde farver bruges i skoler, klinikker, hospitaler og andre steder, hvor en høj præcision og koncentration er påkrævet. Denne varians ser vi også, når vi sælger f.eks. infoskærme og LED mobile storskærme til små og store organisationer. 

Dette er altså værd at tage med, når du skal bestemme dit endelige design på dit LED-skilt.

Sådan virker en LED skærm

En LED skærm består af mange små dioder, der tilsammen danner skærmens billede og visuelle udtryk. Man kan så justere på diodernes individuelle farver, så de kan danne ultra-skarpe billeder.

Selvom dioderne kun har tre farver at vælge imellem, rød grøn og blå, kan intensiteten på disse justeres op og ned, så man kan få nærmest uendelige farvekombinationer.

Dette er særligt vigtigt på store skærme som LED facadeskilte og LED videovægge.

Close-up af alle de små dioder i LED skærn

Hvor længe holder en LED skærm?

En LED skærm holder i op til 10 år – men det afhænger selvfølgelig af eksterne faktorer såsom miljø og generel slid, ligesom det også afhænger af brugen af skiltet.

Lyse farver er hårdere ved skærmen end mørke farver, og et højt lysniveau slider på samme måde mere end et lavt lysniveau.

Hav derfor dette i mente, hvis du f.eks. investerer i en LED pylon.

Hvor populære er LED pærer?

78% af danske familier har investeret i mindst en LED-pære indenfor det seneste år.

Kilde: https://efkm.dk/media/7564/faktaark_led.pdf

Hvad er forskellen på LED og sparepærer?

LED pærer varmes meget hurtigere op og holder generelt også længere. Derudover indeholder LED-pærer ingen kviksølv.

En sparepære har en driftstid på cirka 10.000 timer, mens LED pærer kan holde omkring 15.000-50.000 timer, afhængig af den specifikke pære.

LED pærer er derudover omkring 95% genbrugelige, men de koster så også mere end sparepærer.

LED-pærer bygget på halvledere

En lysdiode (altså en LED-pære) er bygget på halvlederteknologi. Det er denne teknologi, der muliggør det meget lavere energiforbrug.

En halvleder er negativt ladet på den ene side, og positivt ladet på den anden. Det vil sige, at den ene side har et overskud af elektroner – mens den anden side har såkaldte ”huller”, som elektronerne kan falde ned i.

Alle LED-lys var røde i starten, fordi rødt lys har den laveste frekvens – og når elektronerne falder ned i hullerne, får lyset en lav frekvens. Efterhånden som LED-teknologien har udviklet sig, er blåt lys muliggjort, selvom det har en høj frekvens.

Små LED lys i forskellige RGB farver

Tankeeksperiment: Sammenligning af el-pris på LED og glødepære

Hvis du har en helt almindelig glødepære tændt i 3 timer om dagen hver dag i et år, og din elpris er gennemsnitlig, koster det dig 88 kroner om året.

Hvis du i samme eksempel udskifter en glødepære med en LED-pære, koster det dig i stedet 15 kroner om året.

Christian Vang Nielsen

Co-Founder & Partner

Ansigtsbillede af Henrik Karlskov

Henrik Karlskov

Co-Founder & Partner